Zeg je overbodige abonnementen op!

Volgens het NIBUD onderschatten de meeste mensen hoeveel abonnementen ze hebben. De meeste huishoudens hebben tussen de vijf en vijftien abonnementen, maar ze denken er veel minder te hebben. Veel voorkomende abonnementen zijn internet, mobiele telefonie, tijdschriften en loterijen. Een gezin met twee kinderen besteedt volgens het NIBUD gemiddeld iets meer dan € 150 per maand aan abonnementen.

Sommige abonnementen zijn voor veel mensen echt nodig. Je kunt tegenwoordig moeilijk zonder internetaansluiting of mobiele telefoon. Andere abonnementen bieden vooral gemak of luxe, maar zijn niet noodzakelijk. Als je je overbodige abonnementen opzegt, kun je daarmee elke maand een behoorlijk bedrag besparen. Hieronder noem ik enkele veelvoorkomende abonnementen die je waarschijnlijk niet echt nodig hebt.

Krant en tv-gids

Een abonnement op een papieren krant (zes dagen per week) kost tussen de € 400 en € 600 euro per jaar. Een abonnement op een digitale krant met op zaterdag een papieren editie kost ongeveer € 300 per jaar.

Voor een krant zijn echter voldoende gratis alternatieven. Het laatste nieuws kun je prima volgen op internet of televisie.

De meeste papieren tv-gidsen kosten enkele tientjes per jaar. De informatie over programma’s en tijden is echter ook op internet te vinden. Bovendien kun je tegenwoordig zelf bepalen wanneer en wat je wilt kijken. Bijvoorbeeld via Uitzending gemist of alternatieve diensten als Netflix. Je bent dan niet meer gebonden aan de programmering van de omroepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oplages van papieren tv-gidsen al jaren dalen.

Loterijen

De kans dat je een grote geldprijs in een loterij wint, is behoorlijk klein. Toch hebben velen een abonnement bij verschillende loterijen voor enkele tientjes per maand. Als je geen loten zou kopen, maar dat geld zou beleggen, heb je na 30 jaar enkele tienduizenden euro’s. Stop dus met loten kopen!

Tijdschriften

Vraag je bij elk tijdschrift af: voegt het echt iets toe om dit tijdschrift elke week of maand in de bus te krijgen? Als het antwoord daarop nee is, zeg dan je abonnement op. Als je het alleen af en toe leuk vindt om een nummer te lezen, kun je het ook los in de winkel kopen.

Sportschool

Een abonnement op de sportschool kost al gauw € 20 per maand. In plaats daarvan zijn er ook goedkopere alternatieven. Hardlopen kost bijvoorbeeld veel minder: alleen je schoenen en kleding zul je nog moeten kopen. Of koop halters als je krachttraining wilt doen. Die kosten veel minder dan een abonnement op de sportschool.

Pechhulp

Een abonnement op pechhulp in Nederland kost enkele tientjes tot € 100 per jaar, afhankelijk van de aanbieder en of je woonplaatsdekking hebt. Maar hoe vaak heb je nu de afgelopen jaren pech gehad? Tenzij je vaker dan elke twee jaar pech hebt, ben je waarschijnlijk veel goedkoper uit met pechhulp on demand.

Maaltijdboxen

Voor een maaltijdbox met 3 gerechten voor een gezin, betaal je ongeveer € 50 tot € 65 per week. Je betaalt bij een maaltijdbox vooral voor het gemak. Je hoeft niet zelf na te denken over wat je gaat koken.

Toch is zelf boodschappen doen meestal goedkoper. Gemiddeld kost een maaltijdbox (voor 4 personen) iets meer dan € 5 per maaltijd per persoon. Volgens het NIBUD kan een gezin met 4 personen ook een gezonde warme maaltijd samenstellen voor minder dan € 2 per persoon. Als je de maaltijdbox opzegt, kun je dus flink besparen!

Meerdere besparingen maken een groot bedrag

De meeste abonnementen kosten maar een paar euro’s tot enkele tientjes per maand. Dat lijkt misschien niet veel. Als je de kosten van alle abonnementen optelt, kan het bedrag echter behoorlijk oplopen.

Stel dat je € 50 per maand kunt besparen aan overbodige abonnementen. Als je meerdere van deze abonnementen hebt, is dat vast haalbaar. Als je dit bedrag zou beleggen in indexfondsen, kun je na 10 jaar een bedrag verwachten van ongeveer € 8.163. Na 30 jaar zelfs € 48.963!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *