Word rijk door te fietsen

Eerder heb ik al eens geschreven dat ik een voorkeur heb voor een kleine stad om in te wonen. Alle afstanden binnen de stad zijn dan te fietsen. Je hoeft dan niet met je auto naar het werk te gaan, boodschappen te doen, je kinderen naar school te brengen, enzovoort.

Toch kiezen veel mensen voor korte ritten binnen de stad voor de auto. Vaak vooral uit gewoonte. Achteraf rationaliseren ze deze keuze met redenen als “ik moet de kinderen meenemen”, “ik heb geen tijd om te fietsen” of “ik moet boodschappen doen”. Dat we eigenlijk gewoon lui zijn of autorijden veel comfortabeler vinden, zullen we niet snel toegeven.

Toch heeft fietsen voor deze korte stukjes veel voordelen. Het is beter voor je gezondheid en veel goedkoper dan autorijden.

Fietsen is gezond

Fietsen is veel gezonder dan autorijden. Je komt dan veel gemakkelijker aan je dagelijkse hoeveelheid beweging. Voor mij is ook een belangrijke overweging dat ik zo lang mogelijk in goede gezondheid blijf als ik ouder word. Misschien is dat nog wel de grootste rijkdom die je kunt hebben!

De kosten van korte autoritjes

Natuurlijk is fietsen ook veel goedkoper dan autorijden. De gemiddelde variabele autokosten van een compacte klasse zijn per kilometer ongeveer € 0,20. Dit zijn kosten voor benzine, banden, servicebeurten en reparaties. Kosten als afschrijving, verzekering, belasting en vaste onderhoudskosten zitten daar nog niet eens bij, omdat je die toch al moet betalen als je een auto bezit.

Een ritje naar de school of supermarkt die 2 kilometer bij je vandaan is, kost je dus 4 x € 0,20 = € 0,80. Stel dat je gemiddeld tien van deze ritjes per week maakt. Dan kost je dit € 416 per jaar aan onzinnige autoritjes! Voor grotere auto’s liggen deze kosten uiteraard nog hoger.

De kosten van een tweede auto

Daarnaast hebben veel gezinnen nog een tweede (kleine) auto die voor de korte ritten gebruikt wordt: de “boodschappenauto”. Maar als je allebei dicht bij je werk woont, dan heb je die tweede auto helemaal niet nodig.

Voor elke auto die je bezit, heb je al gauw € 200 of meer per maand aan kosten voor afschrijving, verzekering, belasting en vaste onderhoudskosten. Grotere auto’s kosten nog meer. Door de tweede auto weg te doen houd je dus elke maand een behoorlijk bedrag over!

Soms de auto gebruiken

Natuurlijk kun je soms een goede reden hebben om een kort ritje met de auto te maken. Bijvoorbeeld als je grote spullen moet vervoeren. Of als je door een handicap of slechte gezondheid niet kunt fietsen.

Maar in de overige gevallen kun je veel winst behalen (zowel financieel als voor je gezondheid) als je vaker op de fiets stapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *