Word rijk door serieus elektriciteit te besparen

Het afgelopen jaar hebben we iets minder dan 2.000 kWh verbruikt. Een gezin met 2 kinderen verbruikt gemiddeld 4.160 kWh per jaar. Met een gemiddelde prijs van € 0,23 per kWh, scheelt ons dat ongeveer € 500 per jaar. En dan zijn er genoeg andere gezinnen die nog veel minder elektriciteit gebruiken! Dus ook wij kunnen ons stroomverbruik nog verminderen. Maar hoe kun je dan serieus op elektriciteit besparen?

Koelkast en vriezer

Oude koelkasten en vriezers kunnen echte grootverbruikers zijn. Dat is zeker het geval als ze ouder dan 8 jaar zijn. Een nieuwe koelvriescombinatie met label A+++ gebruikt volgens Milieu Centraal ongeveer 160 kWh per jaar. Een koelvriescombinatie van 8 jaar oud gebruikt gemiddeld 350 kWh per jaar. Per jaar scheelt dat ongeveer 44 euro. Het kan dus lonen om de oude koelkast en vriezer te vervangen.

Let bij de aanschaf van een nieuw model op het energielabel. Een model met A+ lijkt zuinig, maar deze zijn tegenwoordig juist de onzuinigste modellen. Een model met label A+ verbruikt bijna twee keer zoveel stroom als een exemplaar met A+++. Modellen met A+++ zijn duurder, maar het prijsverschil verdien je in de verwachte levensduur (15 jaar) vaak wel terug. Koop een koelkast die groot genoeg is, maar ook niet te groot, want grotere modellen gebruiken meer energie.

Een deel van de huishoudens heeft een tweede koelkast of vriezer. Vaak zijn dit ook nog oudere modellen die veel stroom gebruiken. Je kunt veel aan energiekosten besparen door de tweede koelkast of vriezer weg te doen.

Let ook op dat de temperatuur van je koelkast en vriezer goed ingesteld staan, zodat je niet onnodig elektriciteit verbruikt. De ideale temperatuur is 4 °C voor een koelkast en -18 °C voor een vriezer.

Maak ook je vriezer regelmatig ijsvrij door hem te ontdooien. Een laag ijs in de vriezer zorgt voor een hoger verbruik. IJsvrij maken is het gemakkelijkste in de winter als je de inhoud tijdelijk buiten kunt zetten.

Verlichting

Als je nog gloeilampen of halogeenlampen hebt, vervang deze dan direct door ledlampen. Ook als ze nog werken! Ledlampen zijn tegenwoordig goedkoop (bijvoorbeeld bij de IKEA) en verbruiken maar een fractie van de elektriciteit die een gloeilamp of halogeenlamp nodig heeft. Na een paar honderd branduren heb je de aanschafprijs van de ledlamp alweer terugverdiend.

Wasmachine en droger

Als je wasmachine aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinig model. Het label A+++ is op dit moment de standaard, maar er zijn ook al modellen die nog zuiniger zijn dan A+++. Hoe minder de wasmachine verbruikt, hoe beter.

Was altijd met een volle trommel, zodat je minder vaak hoeft te wassen. Was altijd op een zo laag mogelijke temperatuur. Als je wasmachine een eco-stand heeft, gebruik deze dan ook. De was duurt dan langer, maar de machine verbruikt minder stroom, omdat hij op een iets lagere temperatuur wast. Soms kan het verstandig zijn om juist wel op 60 °C te wassen, zoals bij een huisstofmijtallergie.

Gebruik de droger alleen als het echt nodig is. Als je de was altijd ophangt, bespaar je daarmee veel elektriciteit. Bovendien is de tijdsbesparing van een droger maar beperkt. Je hoeft de was dan niet op te hangen, maar je moet deze nog steeds opruimen en ook de filters van de droger schoonmaken.

Sluipverbruik

Sluipverbruik is het verbruik van elektriciteit door apparaten zonder dat je daar iets aan hebt. Dit zijn bijvoorbeeld tv’s, decoders, computers met randapparatuur, close-inboilers en espressomachines. Als deze apparaten in stand-by staan, verbruiken ze nog steeds energie.

Het sluipverbruik lijkt misschien niet veel, maar als je de kosten van alle apparaten bij elkaar optelt, gaat het om meerdere tientjes per jaar. Een vuistregel is dat elke 1 watt aan sluipverbruik per jaar 2 euro kost. Een decoder die in stand-by 10 W gebruikt, kost per jaar dus 20 euro.

De gemakkelijkste oplossing is om een stand-bykiller te kopen (bijvoorbeeld bij de lokale Action). Met één druk op de knop zet je alle apparaten in een keer uit. Dit is effectief tegen het sluipverbruik van de tv of computer met alle randapparatuur.

Vloerverwarming

Heb je vloerverwarming in je huis? Zo ja, controleer of de pomp daarvan altijd aan staat. Dat is vaak het geval met pompen uit de jaren ‘90 of eerder. Een pomp met een vermogen van 70 W die altijd aan staat, kost jaarlijks € 140 aan elektriciteit. Met een pompschakelaar wordt de pomp alleen aangezet als de cv-ketel warm water aanvoert. Daarmee wordt het grootste deel van het stroomverbruik bespaard. De aanschafprijs van een pompschakelaar heb je na ongeveer een half jaar terugverdiend!

Mechanische ventilatie

Als je nog een oude mechanische ventilatiebox hebt, die op wisselstroom (AC) werkt, dan gebruikt deze behoorlijk wat stroom: ongeveer € 80 per jaar. Je kunt deze vervangen door een nieuwe, veel zuinigere ventilatiebox op gelijkstroom (DC). Hiermee bespaar je wel 80 tot 90% op het elektriciteitsverbruik van de ventilatiebox. Deze investering heb je binnen enkele jaren terugverdiend.

Andere grootverbruikers

Andere beruchte grootverbruikers van energie zijn de vijverpomp, elektrische kachel, waterbed en een thuistap. Afhankelijk van het vermogen kan elk apparaat je enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar aan elektriciteit kosten. Als je deze apparaten weg doet, scheelt dat behoorlijk op je stroomrekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *