Wat is voordeliger: een auto kopen of private lease?

Private lease wordt steeds populairder. Eind 2018 reden er naar schatting ongeveer 150.000 private lease-auto’s rond in Nederland. In 2013 waren dit er nog ongeveer 8.500.

Bij private lease kun je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden. Je hebt de zekerheid dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan, voor bijvoorbeeld reparaties.

Als je de aanbieders moet geloven, is private lease vaak ook goedkoper dan zelf een auto kopen. Maar is dat wel zo?

De kosten van een auto

Als je een auto koopt, krijg je te maken met kosten voor afschrijving, onderhoud, wegenbelasting en de verzekering.

Bij een nieuwe auto zijn de afschrijvingskosten fors, soms wel 50% in de eerste vijf jaar. Daar staan wel relatief lage onderhoudskosten tegenover.

De afschrijvingskosten van een tweedehands auto zijn lager dan bij een vergelijkbare nieuwe auto. Je kunt wel meer onderhoudskosten verwachten. De hogere onderhoudskosten wegen echter niet op tegen de lagere afschrijving. Per saldo is een tweedehands auto dus voordeliger.

Daarnaast moet je motorrijtuigenbelasting betalen voor elke auto die je bezit. Ook is het verstandig om een nieuwe auto allrisk te verzekeren, in plaats van alleen de verplichte WA-dekking. Je betaalt dus ook elke maand verzekeringspremie.

De kosten van private lease

Bij private lease huur je een auto voor een vaste periode, meestal 4 of 5 jaar. In het vaste maandbedrag zitten de kosten voor afschrijving, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Je komt dan niet voor onverwachte kosten te staan.

Je mag elk jaar een maximaal aantal kilometers rijden. Als je meer kilometers rijdt, moet je bijbetalen.

Een rekenvoorbeeld

Als je de leaseaanbieders moet geloven, is private lease bijna altijd voordeliger dan zelf een auto kopen. Dat klinkt iets te mooi om waar te zijn, dus reken ik het zelf ook uit.

Ik kies voor de Kia Picanto 1.0 49 KW 5dd EconomyPlusLine (niet geheel toevallig de auto die de ANWB gebruikt bij haar prijsvergelijking). Ik ga uit van 10.000 km per jaar. ANWB hanteert nu een leaseprijs van € 196 per maand voor deze auto.

Als nieuwprijs ga ik uit van € 12.000, omdat ik op Autoscout24 meerdere nieuwe auto’s kan vinden voor deze prijs. Als inschatting van de restwaarde na 5 jaar hanteer ik € 6.300 (bron ANWB).

Voor de tweedehands auto kies ik dezelfde auto als de ANWB: een 4 jaar oude Kia Picanto 1.0 51 KW 5d EconomyLine met ongeveer 40.000 km voor € 7.000. Een zoekopdracht op Autoscout24 leert dat dit wel moet lukken. Als inschatting van de restwaarde na 5 jaar, hanteer ik € 3.200.

Ik kies ervoor om de auto te betalen met spaargeld, omdat ik lenen voor een auto niet verstandig vind. Als je een lening nodig hebt, zul je uiteraard ook rente moeten betalen.

Voor de motorrijtuigenbelasting ga ik uit van mijn eigen provincie (Overijssel). Voor de verzekering zoek ik bij Independer. Ik vul mijn eigen gegevens in (met 11 schadevrije jaren) en ik kies voor allrisk.

Voor onderhoud, reparaties en banden maak ik gebruik van de berekening van de ANWB. Voor de pechhulp kies ik voor pechhulp on demand. Ik reserveer daarvoor bij een nieuwe auto € 100 en bij een occasion € 200. Dat is genoeg voor één of twee keer pechhulp in vijf jaar.

Ik kom dan op de volgende kosten per maand:

Nieuwe auto

Afschrijving € 95
Verzekering € 26
Motorrijtuigenbelasting € 20
Onderhoud, reparaties en banden € 27
Overig (o.a. pechhulp) € 2
Totaal per maand 170

Tweedehands auto

Afschrijving € 63
Verzekering € 25
Motorrijtuigenbelasting € 20
Onderhoud, reparaties en banden € 55
Overig (o.a. pechhulp) € 4
Totaal per maand 167

Private lease

Afschrijving
Verzekering
Motorrijtuigenbelasting
Onderhoud, reparaties en banden
Overig (o.a. pechhulp)
Totaal per maand 196

Resultaat

In beide gevallen ben ik voordeliger uit als ik zelf een auto koop. Private lease is bij deze Kia over de gehele looptijd € 1.560 duurder dan een nieuwe auto en € 1.740 duurder dan een occasion.

Nu zijn er altijd onzekerheden. Je kunt pech hebben en meer kwijt zijn aan reparaties dan begroot. Ook kunnen de kosten voor andere auto’s anders uitvallen. Hierdoor kun je nooit vooraf een exacte berekening maken.

Het voordeel van kopen vergeleken met private lease is in mijn berekening is wel behoorlijk. Met het geld dat je bespaart door zelf een auto te kopen, kun je gemakkelijk enkele onverwachte reparaties opvangen.

De kostenvergelijking van een leaseaanbieder

Hoe kan het dat de vergelijking van een leaseaanbieder dan vaak in het voordeel uitvalt van private lease? Ten eerste nemen ze vaak aan dat je een lening afsluit voor de aankoop van de auto. Je betaalt dan een relatief hoge rente. Dat kost je natuurlijk veel meer dan wanneer je de auto met spaargeld betaalt. Ook is de verzekering in hun vergelijking veel duurder dan de goedkoopste verzekering via bijvoorbeeld Independer.

Daarnaast kunnen de werkelijke kosten zelfs nog lager uitvallen. Als je goed onderhandelt, betaal je minder voor de auto. Ook kun je de afschrijvingskosten verlagen door een iets oudere auto te kopen en langer dan 5 jaar in de auto te blijven rijden.

Ook op de verzekeringspremie kun je soms besparen. Het is niet altijd nodig om een tweedehands auto allrisk te verzekeren. Bij schade krijg je hooguit de dagwaarde uitgekeerd. Als de auto ouder is dan 6 jaar, is een WA+-verzekering vaak verstandiger.

Conclusie

Zelf een auto kopen is vaak voordeliger dan private lease. Dat is zeker het geval als je een occasion koopt en daar zo lang mogelijk mee rijdt. Natuurlijk zijn er altijd onzekerheden. In mijn berekening was kopen echter behoorlijk voordeliger dan private lease. Zeker voldoende om enkele onverwachte reparaties op te vangen.

De berekeningen van leaseaanbieders willen je laten geloven dat private lease bijna altijd voordeliger is dan zelf een auto kopen. Ze schatten de kosten van een eigen auto echter hoger in door relatief hoge rentekosten en een hoge verzekeringspremie op te voeren. Kijk dus altijd kritisch naar deze kostenberekeningen en maak ook een berekening voor jouw eigen situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *