Waar kun je het beste wonen?

Veel mensen gaan in de regio wonen waar ze toevallig geboren zijn. Toch is dat niet altijd de aantrekkelijkste plaats om te wonen. Maar welke factoren maken een woonplaats dan wel aantrekkelijk?

Werk en voorzieningen

Uit onderzoek blijkt dat forenzen over het algemeen niet gelukkig maakt. Je kunt dus het beste in een plaats wonen waar veel kansen zijn op werk. Dan is de kans groot dat je dicht bij je werk kunt wonen. Andere belangrijke voorzieningen die je dichtbij wilt hebben, zijn supermarkten, winkels, scholen en een bibliotheek.

Als je werk en belangrijke voorzieningen op fietsafstand van je huis hebt, heeft dat nog een groot voordeel: je hebt geen tweede auto nodig of helemaal geen auto. Dat scheelt elke maand behoorlijk in de kosten.

Veiligheid

Het liefst woon je in een buurt met weinig criminaliteit. Over het algemeen zijn dorpen veiliger dan steden, maar tussen wijken in dezelfde plaats zijn soms grote verschillen. Een misdaadmeter of leefbaarometer kan je hier inzicht in geven.

Betaalbaarheid

In onderzoeken naar de aantrekkelijkste woonplaats scoren “rijke” gemeenten zoals Blaricum, Laren en Wassenaar hoog. Van de grootste gemeenten zien veel mensen Amsterdam als de aantrekkelijkste plaats om te wonen.

De huizenprijzen in deze gemeenten liggen wel stukken hoger dan in de rest van het land. Wat heb je er aan als je in een aantrekkelijke gemeente woont, maar nauwelijks rond kunt komen door de hoge huur of hypotheeklasten? Er zijn ook plaatsen waar de huizenprijzen lager liggen (vooral buiten de Randstad), maar waar ook voldoende werk en voorzieningen zijn.

Stad of dorp?

Kun je beter in een stad of dorp gaan wonen? Het antwoord is niet zo zwart-wit. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) zijn natuurlijk anders dan een stad met 100.000 inwoners. Daarnaast is er een verschil tussen een dorp van enkele honderden inwoners of een dorp van 20.000 inwoners.

Grotere steden hebben meer voorzieningen en bieden meer kans op werk, maar hebben ook hogere huizenprijzen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een middelgrote stad of provinciehoofdstad buiten de Randstad. Zo’n stad biedt alle voorzieningen en (voor de meeste mensen) genoeg mogelijkheden om te werken, terwijl de huizen beter betaalbaar zijn dan in de grote steden.

Zoals gezegd is dicht bij je werk wonen belangrijk. Je hebt dan geen tweede auto nodig en misschien wel helemaal geen auto. Omdat een auto een grote kostenpost is, scheelt dat veel geld.

Neem geen maximale hypotheek

De meeste mensen kijken hoeveel ze maximaal aan hypotheek kunnen krijgen en zoeken dan hun droomhuis in die prijsklasse. Vervolgens kopen ze een huis dat duurder is dan ze eigenlijk nodig hebben.

Je kunt het ook omdraaien: kijk naar wat je nodig hebt. Je kunt daarmee veel besparen! Voor een alleenstaande is één slaapkamer meestal genoeg. Voor een gezin met twee kinderen zou drie slaapkamers genoeg zijn (eventueel een extra werkkamer als je die nodig hebt).

Extra slaapkamers die je niet gebruikt, kosten je veel geld, omdat je een duurder huis moet kopen. Als je € 50.000 extra moet lenen tegen 2% is dat € 1.000 euro (bruto) per jaar. Die logeerkamer is natuurlijk leuk, maar tegelijk ook duur. Is die extra kamer zo belangrijk dat je één tot twee weken per jaar alleen daarvoor werkt?

Door geen maximale hypotheek te nemen, houd je meer geld over voor leuke dingen of om eerder te stoppen met werken. Een goedkoper huis levert je op die manier veel meer vrijheid op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *