Stap elk jaar over van energieleverancier

Veel mensen zijn nog nooit overgestapt van energieleverancier. Ze vinden het teveel gedoe of zijn bang dat er iets mis gaat bij de overstap. Je kunt echter tot honderden euro’s per jaar besparen door elk jaar over te stappen. Daarnaast is overstappen gemakkelijker dan veel mensen denken. Een overstap is alleen een administratieve wijziging, dus je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Gebruik een prijsvergelijker

Sommige mensen willen wel overstappen van energieleverancier, maar vinden het lastig om verschillende tarieven te vergelijken. Daardoor blijven ze bij hun huidige leverancier en betalen ze meestal teveel.

De oplossing hiervoor is om een prijsvergelijkingssite te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is je postcode en een redelijke schatting van je verbruik. Een prijsvergelijker kan dan gemakkelijk de tarieven van verschillende leveranciers vergelijken, zodat je gelijk ziet welke leverancier voor jou het voordeligst is.

Sommige mensen sluiten een energiecontract af bij een verkoper aan de deur of via de telefoon. Dit heeft echter nadelen. Je kunt tarieven dan niet goed vergelijken en daardoor geen goede keuze maken. Daarnaast zijn deze aanbiedingen zelden voordeliger dan die van een prijsvergelijker. Als je voordelig uit wilt zijn, kun je daarom beter een prijsvergelijker gebruiken.

Een energieveiling of -collectief of kan soms voordelig zijn, maar is dat zeker niet altijd. Vergelijk het aanbod van een energieveiling daarom altijd met een prijsvergelijker. Ga er niet blind van uit dat de aanbieding van een energiecollectief voor jou het voordeligste is.

Eenjarige contracten goedkoper

Een goede reden om elk jaar over te stappen, is dat eenjarige contracten meestal voordeliger zijn. Energiebedrijven proberen nieuwe klanten te lokken met hoge welkomstpremies. Door deze welkomstpremies zijn eenjarige contracten vaak voordeliger.

Als je steeds overstapt, kun je elk jaar een nieuwe welkomstbonus krijgen. Bij een drie- of vijfjarig contract krijg je deze bonus maar een keer tijdens de looptijd van het contract. Daardoor is de welkomstbonus van een langer contract per jaar meestal relatief lager.

Natuurlijk is het mogelijk dat de energietarieven in de toekomst kunnen stijgen. De tarieven zouden wel fors moeten stijgen, voordat meerjarige contracten voordeliger worden. De kans dat de tarieven zo hard stijgen, is echter klein. Hoewel het natuurlijk geen garantie geeft voor de toekomst, zijn eenjarige contracten tot nu toe voordeliger geweest dan meerjarige contracten.

Andere kortingen vaak niet voordelig

Sommige aanbieders adverteren met cadeaus, zoals een gratis tablet of cadeaubonnen bij een energiecontract. Dit lijkt aantrekkelijk, maar is het vaak niet. Deze cadeaus zijn natuurlijk niet echt gratis, maar de kosten zijn in de tarieven verwerkt. Het ‘gratis’ cadeau dat je krijgt, betaal je dus gewoon zelf.

Sterker nog, vergeleken met de voordeligste aanbieding van een prijsvergelijker, zijn deze contracten vaak ontzettend duur. Met een veel voordeligere aanbieding bespaar je dan zoveel geld dat je het ‘gratis’ cadeau gemakkelijk zelf kunt kopen.

Andere aanbieders bieden korting op stroom of zelfs enkele maanden gratis stroom. Dit lijkt voordelig, maar dat valt vaak tegen. Een korting op stroom geldt namelijk alleen op het leveringstarief dat maar een klein deel van de totale energierekening is. Vaak is de korting op jaarbasis hooguit enkele tientjes, terwijl de tarieven op gas en het vastrecht wel veel hoger zijn. Mogelijk betaal je dan alsnog veel meer dan bij het voordeligste contract. Controleer dus altijd bij een prijsvergelijker of een contract met korting op stroom wel echt zo voordelig is.

Conclusie

Gebruik altijd een prijsvergelijker om de voordeligste aanbieding te zoeken. Een prijsvergelijker kan je direct laten zien welke aanbieders voor jou het voordeligste zijn. Een eenjarig contract is vaak voordeliger dan een meerjarig contract.

Wees kritisch bij aanbiedingen met gratis cadeaus of korting op stroom. Vaak zijn deze aanbiedingen helemaal niet zo voordelig als ze lijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *