Over mij

Ik ben een dertiger die een sabbatical heeft genomen om meer tijd met mijn gezin te kunnen doorbrengen. Misschien ga ik in de toekomst wel weer parttime werken. Daar heb ik nog geen besluit over genomen. Mijn vrouw wil parttime blijven werken.

Op het hoogtepunt van de huizenmarkt in 2007 kochten we ons eerste huis, dat we zes jaar later met een behoorlijk verlies verkochten. Wel waren we ontzettend blij dat we gespaard hadden, zodat we de restschuld konden afbetalen en niet vast zaten aan ons huis.

Bij het huis waar we nu in wonen, hebben we het anders aangepakt. We hebben niet meer maximaal geleend, waardoor we lagere lasten hebben. Ook storten we elk jaar bij op onze bankspaarhypotheek, waardoor ons huis nu voor de helft hypotheekvrij is. Dat geeft ook al een gevoel van vrijheid. We overwegen zelfs om binnen een paar jaar onze hypotheek helemaal af te lossen.

Minimalisme

Ik ben een minimalist. Ik koop alleen die dingen die ik echt belangrijk vind. Natuurlijk is dat geen vereiste om financieel onafhankelijk te worden, maar het helpt wel. Door minder spullen te kopen, houden we veel meer geld over. Daarnaast hebben we ook een minder groot huis nodig om al onze bezittingen in op te slaan.

Vrijheid

Geld geeft me de vrijheid om dingen te doen die ik zelf wil. Met geld kan ik mijn eigen tijd weer terug krijgen. Ik kan werken als ik dat wil, maar het hoeft niet. Hierdoor kan ik meer tijd doorbrengen met mijn gezin en dingen doen die ik echt leuk vind.