Hoe je de loterij kunt “winnen” door niet mee te doen

Ik verwonder me vaak over waarom miljoenen mensen meedoen aan loterijen, zoals de Staatsloterij en de Postcodeloterij. Verstandig is dat in ieder geval niet, met uitkeringspercentages van 66,3% en 32% (in 2017). Voor elke 100 euro die je inlegt, win je gemiddeld dus € 66,30 terug bij de Staatsloterij en € 32 bij de Postcodeloterij.

Droom

Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen loten kopen. De meeste mensen doen mee om een grote prijs te winnen. Eigenlijk kopen ze dan met hun loten een droom. Een droom met wat je allemaal met die miljoenen zou kunnen doen.

Realistisch is die droom natuurlijk niet. De kans om bijvoorbeeld de Oudejaarsloterij te winnen (met één lot) is ongeveer 1 op 4 miljoen. Die kans is dus fenomenaal klein. Zelfs de kans dat je door de bliksem getroffen wordt, is groter (ongeveer 1 op 2 miljoen in Nederland).

Hoeveel je kunt “winnen” als je geen loten koopt

Wat nu als je geen loten zou kopen, maar dit bedrag zou beleggen? Het resultaat zal waarschijnlijk verrassend zijn.

Een lot bij de Postcodeloterij kost € 13,50. Er zijn 14 trekkingen in een jaar, dus per jaar betaal je € 189. Als je dit bedrag zou beleggen en gemiddeld 6% rendement maakt, heb je na 10 jaar een bedrag van € 2.641. Na 30 jaar zelfs € 15.839. En dat voor maar één lot!

Een lot voor de Staatsloterij kost 15 euro (zonder XL-optie). Er zijn twaalf maandelijkse trekkingen, 3 extra trekkingen en de oudejaarstrekking (waar een lot 30 euro kost). Per jaar betaal je dus € 255. Wanneer je dit bedrag zou beleggen tegen gemiddeld 6% rendement, heb je na 10 jaar € 3.563. Na 30 jaar is dit opgelopen naar € 21.369! Opnieuw voor slechts één lot.

Zelfs als je maar aan een loterij zou meedoen met een enkel lot, dan zijn dit al behoorlijke bedragen. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat de gemiddelde loterijspeler aan twee loterijen meedoet. Hierbij is de Staatsloterij en de Postcodeloterij de meest voorkomende combinatie.

Veel spelers doen daarnaast met meerdere loten mee, want het gemiddelde bedrag dat volgens dit onderzoek in 2015 aan loten is uitgegeven, is € 574. Beleg je dit bedrag jaarlijks over een periode van 10 jaar, dan kun je ongeveer € 8.020 verwachten. Na 30 jaar heb je ongeveer € 48.102. De overgrote meerderheid van loterijspelers kan hier alleen maar van kan dromen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *