Een huis kopen of huren?

Een belangrijke financiële beslissing is het kopen of huren van een huis. Kun je beter een huis kopen of is het toch verstandiger om te gaan huren? Het hangt van je situatie af wat de beste keuze is.

Kopen vaak voordeliger

Je bent meestal voordeliger uit als je een huis koopt. Dat geldt zeker als de rente laag is. Stel dat je een hypotheek van 300.000 euro afsluit tegen 2% rente. Bruto betaal je dan 500 euro per maand aan rente. Door hypotheekrenteaftrek krijg je daarvan een deel terug van de belasting. De netto rente zal in dit voorbeeld ongeveer tussen 350 en 400 euro per maand zijn, afhankelijk van je inkomen en WOZ-waarde.

Zelfs de goedkopere huurwoningen kosten al veel meer. Zeker in de steden zijn huurprijzen boven de 1000 euro per maand geen uitzondering. Alleen als je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en je ook huurtoeslag krijgt, zou dat soms voordeliger kunnen zijn dan kopen.

Aankoop- en onderhoudskosten van een huis

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met aankoopkosten. Dit zijn de overdrachtsbelasting, advies- en afsluitkosten voor de hypotheek, taxatiekosten, notariskosten en eventueel makelaarskosten. Houd rekening met in totaal ongeveer 5 tot 6% van de koopsom aan bijkomende kosten. Dit betekent dat je meestal een huis koopt om daar meerdere jaren in te wonen. Verhuizen naar een koophuis kost namelijk veel geld.

Als huizenbezitter moet je ook rekening houden met onderhoudskosten, bijvoorbeeld voor schilderwerk en de cv-ketel. Hoeveel je hieraan kwijt bent hangt af van de grootte van je huis, de leeftijd en de staat van het onderhoud. Daarnaast betaal je als huiseigenaar onroerende-zaakbelasting (ozb). De hoogte van de ozb verschilt per gemeente. Ook moet je een opstalverzekering afsluiten om je huis te verzekeren tegen schade door brand, storm en inbraak.

Ondanks deze kosten is kopen vaak nog steeds voordeliger dan huren. Ook een verhuurder verwerkt al deze kosten in de huurprijs. Daarbij wil een verhuurder natuurlijk ook iets verdienen. Daarom zal huren meestal duurder zijn dan kopen.

Met een koophuis bouw je vermogen op

Sinds enkele jaren is het bij nieuwe hypotheken verplicht dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal afgelost hebt. Als je aflost, wordt de hypotheek lager vergeleken met de woningwaarde. Huizenbezitters bouwen daarmee vermogen op.

Het geld dat je betaalt aan aflossing ben je niet echt kwijt, maar zit als overwaarde in je woning. Voor een eerlijke vergelijking tussen kopen en huren, moet je daarom de aflossing niet mee nemen in je berekening.

Natuurlijk is het mogelijk dat de huizenprijzen dalen, zoals na de financiële crisis van 2008. In het ergste geval zou de waarde van je woning zelfs lager kunnen worden dan je hypotheek. Maar over een langere periode zullen de huizenprijzen gemiddeld met de inflatie stijgen.

Huren geeft flexibiliteit

Tegenover de hogere prijs staat de flexibiliteit die je als huurder hebt. Als je wilt verhuizen, kun je gewoon je huurcontract opzeggen. Als je gezinssituatie binnenkort kan veranderen, door bijvoorbeeld samenwonen of kinderen krijgen, dan kan huren een betere optie zijn. Of als je vanwege een nieuwe baan wilt verhuizen, dan is dat gemakkelijker als je een huurhuis hebt.

Als je een koophuis hebt, hangt het van de woningmarkt af of je het gemakkelijk kunt verkopen. In sommige gevallen kan het wel een paar jaar duren voordat een huis verkocht is. Ook is verhuizen duurder als je een koopwoning hebt, omdat je bij de aankoop van je nieuwe huis weer de bijkomende kosten betaalt.

Conclusie

Als je voor langere tijd in je woning wilt wonen, is kopen in de meeste gevallen voordeliger dan huren. Is echter de kans groot dat je snel wilt verhuizen, dan kan huren verstandiger zijn. Als je koopwoning moeilijk verkoopbaar is, dan duurt het langer voordat je kunt verhuizen. Ook is verhuizen naar een andere koopwoning relatief duur door de bijkomende kosten (5 tot 6%) bij de aankoop van een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *