Besparen op de boodschappen

Een groot deel van het maandelijkse budget gaat op aan boodschappen. Toch valt hier voor velen gemakkelijk op te besparen. Op jaarbasis kun je daarmee een flink bedrag besparen.

In dit artikel geef ik enkele tips om te besparen op de boodschappen. De tips zijn te verdelen in twee soorten:

  • koop alleen wat je nodig hebt
  • let op de prijs

Koop alleen wat je nodig hebt

Je kunt natuurlijk rustig langs alle schappen gaan en je boodschappenkar flink volladen. Maar vaak koop je dan ook behoorlijk wat producten die je niet nodig hebt. Uiteraard gaan je uitgaven op boodschappen dan ook flink omhoog.

Kijk voordat je boodschappen wilt doen eens in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Soms ligt daar nog voldoende in om de komende dagen van te eten. Ook weet je dan wat je al in huis hebt en koop je niet teveel.

Vooral bij bederfelijke producten (bijvoorbeeld groente, fruit en zuivel) is het belangrijk dat je niet teveel koopt, zelfs als het in de aanbieding is. Als je bedorven voedsel weg moet gooien, is dat natuurlijk zonde (en het kost geld).

Het helpt om een lijstje te maken van de producten die je de komende dagen nodig hebt. Als je je goed aan het lijstje houdt, geef je veel minder geld uit aan onnodige boodschappen.

Ook kun je veel besparen door minder ongezonde snacks te kopen, zoals snoep, chocola, koekjes en frisdrank. Deze producten bevatten veel suiker, waardoor je steeds weer trek krijgt. Je eet dan gemakkelijk teveel. Met gezonde tussendoortjes als fruit, noten en zuivel kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.

Sla de schappen met ongezonde snacks gerust over in de winkel! Mijn ervaring is dat je dan minder snel in de verleiding komt om toch iets lekkers (ongezonds) mee te nemen.

Let op de prijs

Behalve alleen te kopen wat je nodig hebt, helpt het ook om op de prijs te letten. Je kunt veel besparen door producten zoveel mogelijk in de aanbieding te kopen.

Let wel op dat niet elke aanbieding een goede aanbieding is. 10% korting is niet veel als je het product ook regelmatig tegen 50% korting (of 2e product gratis) kunt krijgen. In een supermarkt waar ik kom, staat zelfs regelmatig een bord “Actie!” bij producten waar je dan de gewone prijs voor betaalt. Ik let daarom vooral op de aanbiedingen waarbij wel een flinke korting wordt gegeven (bijvoorbeeld 2e gratis).

Het gemakkelijkste is om de prijs per kilo te vergelijken. Bij bepaalde producten koop ik standaard het huismerk, maar soms is een A-merk door een aanbieding goedkoper. Vaak zijn grootverpakkingen ook goedkoper, tenzij alleen de kleinere verpakking in de aanbieding is.

Bij een goede aanbieding van een product dat je ook daadwerkelijk nodig hebt, kun je een voorraad maken als het producten lang houdbaar is. Dit zijn bijvoorbeeld thee, rijst, pasta, wasmiddel, shampoo, etc. Vaak zijn producten meerdere keren per jaar in de aanbieding. Met een voorraad van enkele maanden heb je dan meestal genoeg tot het product weer in de aanbieding is. Als je deze producten altijd in de aanbieding kunt kopen, bespaar je veel geld!

Groente en fruit

Bij groente en fruit kun je veel besparen door deze in het seizoen te kopen. Aardbeien, frambozen en bramen zijn bijvoorbeeld in de winter wel 2 tot 4 keer zo duur als in de zomer. Het kost dan meer energie om ze te telen of te vervoeren. Dat merk je dan in de prijs.

Andere soorten groente en fruit zijn vrij stabiel in prijs, bijvoorbeeld bananen, broccoli en wortelen. Die kun je dus gerust het hele jaar door kopen.

Voorgesneden groenten en fruit kun je beter vermijden. Die zijn namelijk vele malen duurder. Je betaalt dan voor het gemak, maar het snijden kun je natuurlijk ook gemakkelijk zelf doen.

Verschillende supermarkten

Het kan ook lonen om eens naar een andere supermarkt te gaan. Supermarkten verschillen in het prijsbeleid dat ze voeren. Zo zijn er supermarkten die lagere prijzen hanteren (‘every day low pricing’), zoals de Jumbo. Daar staat tegenover dat deze supermarkten relatief weinig (goede) aanbiedingen hebben. Andere supermarkten (bijvoorbeeld de Albert Heijn), hanteren hogere standaardprijzen, maar hebben vaker aanbiedingen. Voor producten die niet in de aanbieding zijn, zijn supermarkten met lagere standaardprijzen (Jumbo) voordeliger. Als je veel producten koopt die in de aanbieding zijn, dan zal een supermarkt als Albert Heijn waarschijnlijk voordeliger zijn.

Je bent natuurlijk het goedkoopste uit als je de aanbiedingen bijvoorbeeld bij de Albert Heijn koopt en de overige producten bij de Jumbo. Vaker boodschappen doen kost wel extra tijd. Je moet voor jezelf bepalen of dat opweegt tegen het geld dat je daarmee bespaart.

Ik bekijk wekelijks de folders van de supermarkten bij me in de buurt. Voor die week kies ik dan de supermarkt(en) waar de meeste producten op mijn lijstje in de aanbieding zijn. Als ik veel aanbiedingen kan kopen, is het niet zo erg dat ik een paar cent meer betaal voor enkele andere producten.

Wat doen jullie om te besparen op te boodschappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *