Beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen is een verstandige manier om vermogen op te bouwen. Indexfondsen zijn een eenvoudige manier om tegen lage kosten je geld te beleggen. Ik zal enkele punten noemen waar je op moet letten als je je geld in indexfondsen wilt beleggen.

Wat zijn indexfondsen?

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat een bepaalde beursindex nabootst om hetzelfde rendement te behalen als deze index. Het fonds doet dit door alle aandelen of obligaties uit de index in de juiste verhouding aan te kopen. Indexfondsen hebben lage kosten: meestal lager dan 0,5% per jaar.

De tegenhanger van een indexfonds is een actief beheerd beleggingsfonds. Actieve beleggingsfondsen proberen een beter rendement te behalen dan de index. Ze proberen de aantrekkelijkste aandelen te selecteren (stock picking) en op het juiste moment te kopen en verkopen (market timing).

In de praktijk blijkt dit vaak tegen te vallen. Maar een klein deel van de fondsen verslaat de index. Daarnaast zijn de kosten van actieve beleggingsfondsen hoger dan bij indexfondsen: meestal 1 tot 2% per jaar. Daarom geef ik de voorkeur aan indexfondsen boven actief beheerde beleggingsfondsen.

Waarop letten als je een indexfonds kiest?

Niet alle indexfondsen zijn even geschikt om in te beleggen. Ik noem enkele punten waar je op moet letten als je een indexfonds kiest.

Lage kosten

Uiteraard hebben fondsen met lage kosten de voorkeur. Hoge kosten leveren namelijk een lager netto rendement op. Er bestaan verschillende indexfondsen met lopende kosten lager dan 0,2% per jaar. Behalve de lopende kosten kun je te maken krijgen met in- en uitstapkosten. Daarnaast kan je broker transactiekosten en een beheervergoeding in rekening brengen.

Spreiding

Je kunt kiezen uit indexfondsen die aandelen uit een bepaalde sector, bepaalde landen, een bepaald werelddeel of zelfs de hele wereld bevat. Hoe meer verschillende aandelen een indexfonds bevat, hoe minder afhankelijk je bent van de prestaties van een enkel bedrijf. Indexfondsen die uit honderden of duizenden verschillende aandelen bestaan, hebben daarom de voorkeur boven indexfondsen met maar tientallen aandelen.

Spreiding over verschillende sectoren is nog belangrijker dan spreiding naar regio. Als je in een specifieke sector belegt, kun je alsnog veel risico lopen als de sector als geheel slecht presteert. Daarentegen is het niet nodig om alleen wereldwijd gespreide indexfondsen aan te kopen (al kan het natuurlijk wel). Veel grote Europese en Amerikaanse bedrijven behalen ook een belangrijk deel van hun omzet buiten het land of werelddeel waar ze gevestigd zijn.

Duurzaamheid

Een nadeel van een index is dat deze ook aandelen kan bevatten van bedrijven waar je niet in wil beleggen. Bijvoorbeeld bedrijven die controversiële wapens produceren. Er zijn verschillende indexfondsen die uitsluitingscriteria hanteren, zoals bij bepaalde sectoren (wapens, tabak, gokken), effect op het milieu of schending van mensenrechten.

Daarnaast zijn er indexfondsen die bedrijven selecteren met ESG-criteria. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Indexfondsen die met ESG-criteria werken sluiten bedrijven uit die een slechte score hebben op bijvoorbeeld milieuvervuiling of uitbuiting van werknemers.

Dividendlekkage

Dividendlekkage is betaalde dividendbelasting die je niet kunt terugvorderen of verrekenen bij je belastingaangifte. Er zijn twee vormen van dividendlekkage. Ten eerste kan er dividendbelasting zijn die het fonds niet kan terugvorderen. Daarnaast is er mogelijk dividendbelasting die je zelf niet kunt verrekenen als het fonds aan jou dividend uitkeert.

Dividendlekkage gaat ten koste van het rendement. Afhankelijk van de hoeveelheid dividend en het deel van de dividendbelasting dat verloren gaat, kun je jaarlijks tot ongeveer 0,5% per jaar aan rendement verliezen. Net als het jaarlijkse kostenpercentage is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden.

Of de betaalde dividendbelasting volledig terug te vorderen of te verrekenen is, hangt af van het vestigingsland van het fonds. Een in Nederland gevestigd fonds heeft de voorkeur, omdat het gemakkelijker de betaalde dividendbelasting kan verrekenen dan een vergelijkbaar buitenlands fonds.

Fysieke replicatie

Een indexfonds kan op verschillende manieren de index volgen. Wanneer een indexfonds alle onderliggende aandelen uit de index koopt, is er sprake van fysieke replicatie. Een andere mogelijkheid is dat de index gevolgd wordt met derivaten. De aandelen worden dan niet gekocht, maar er wordt een swapcontract opgesteld met een tegenpartij. Dit wordt synthetische replicatie genoemd.

Bij synthetische replicatie loop je het risico dat een tegenpartij niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar fysieke replicatie, dus indexfondsen die de onderliggende aandelen ook daadwerkelijk in bezit hebben.

Mijn keuze

Ik heb ervoor gekozen om te beleggen in twee fondsen van Actiam: het Verantwoord Index Aandelenfonds Europa en het Verantwoord Index Aandelenfonds Noord-Amerika. Deze twee fondsen voldoen aan al deze eisen:

  • De jaarlijkse kosten zijn laag met 0,15% en 0,10%
  • Met deze twee fondsen beleg ik in meer dan 1000 bedrijven
  • De fondsen sluiten bedrijven uit in controversiële wapens, tabak en ontginning van steenkool
  • De fondsen voorkomen dividendlekkage zoveel mogelijk doordat ze in Nederland gevestigd zijn
  • De fondsen beleggen door fysieke replicatie

Ik koop de fondsen aan via BinckBank. Bij BinckBank betaal je geen aankoopkosten bij periodieke orders, maar wel een beheervergoeding van 0,18% per jaar. Je kunt de fondsen ook kopen via De Giro of een andere broker.

Beleggen jullie ook in fondsen? Zo ja, in welke?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *