Begin zo jong mogelijk met beleggen

Veel jongeren zijn nog niet met beleggen bezig. Dat is iets voor later, is het idee. Toch kun je door vroeg te starten met beleggen veel eerder financieel onafhankelijk worden.

Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt om je vermogen te laten groeien. Het blijkt zelfs dat de factor tijd nog belangrijker is dan het bedrag dat je maandelijks inlegt. Dit komt door het rente-op-rente-effect. Dit effect is zo krachtig dat Einstein het zelfs het achtste wereldwonder heeft genoemd. Het effect van rente op rente zal ik met een voorbeeld illustreren.

Belegger A is 25 jaar en legt elke maand 100 euro in. Na 40 jaar, als hij 65 is, is zijn totale inleg € 48.000. Met een gemiddeld rendement van 6% groeit zijn vermogen op zijn 65e uit tot € 191.696.

Belegger B doet hetzelfde, maar hij begint pas als hij 30 jaar oud is. Na 35 jaar is zijn totale inleg € 42.000. Zijn vermogen is op zijn 65e gegroeid tot € 138.029. Dat is dus veel minder dan belegger A.

Belegger C begint nog later, namelijk pas als hij 40 jaar is. Om voor de verloren tijd te compenseren legt hij wel het dubbele in, dus 200 euro per maand. Na 25 jaar, als ook hij 65 is, heeft hij van de drie beleggers het meeste ingelegd, namelijk € 60.000. Zijn vermogen is echter nog steeds het laagste: € 135.916.

Dit voorbeeld maakt dus duidelijk dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Enkele jaren wachten levert een flink lager eindkapitaal op. Zelfs een hogere inleg kan dat niet altijd goedmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *